Utgångspunkten i smärtlindring vid förlossning ligger i metoder utan läkemedel. Vi vet att stress och ångest kan öka upplevelse av smärta medan avspänning minskar den upplevelsen. Metoderna som beskrivs här är för alla, verkligen. Du kan använda dig av de här metoderna hemma, under födseln, som understödjande metod om du behöver lägga till farmakologisk smärtlindring (lustgas, ryggbedövning) och efter födseln om du får eftervärkar eller om det gör ont vid amning. Prova dig fram tillsammans med den som ska vara med när du föder, och se vilka metoder som verkar passa bra för dig.

Andning och avslappning

Andas, det gör vi ju hela tiden. Vad är då skillnaden vid barnafödande?

Andetagen kan vara ett sätt att fokusera och slappna av. Du syresätter både barnet och dig själv under hela graviditeten men under födseln är det extra viktigt att barnet får syrerikt blod. Det är en påfrestning att bli född. Du underlättar för ditt barn när du hittar strategier för att andas lugnt jämfört med spänt/hålla andan. Det finns många metoder att träna detta. Här är några förslag, kanske hittar du något som passar just dig. Och kanske passar det just dig bäst att mixa mellan olika metoder och prova dig fram.

Gravidyoga

I gravidyogan får man lära sig flera olika typer av andningstekniker och avspänningsmetoder. Tillsammans med de kroppsövningar som ingår – hållning, styrka, smidighet och balans – ger det goda möjligheter att möta graviditetens och födandets utmaningar. Att till exempel känna skillnaden mellan en avspänd och en spänd kroppsdel och kunna slappna av genom att rikta utandningen dit. Att rikta uppmärksamheten inåt och på det sättet inte bli lika känslig för distraktion.

Det lugna andetaget sänker halterna av stresshormoner och ger ett mentalt fokus. Det gör att man lättare kan svara på kroppens signaler och följa med kroppen i förlossningen.

Gravidyogan ger också många användbara verktyg för tiden med det lilla barnet. Den erbjuder metoder att underlätta för återhämtning, etablera amning, lugna ledset barn och komma tillbaka till sin före-graviditets-form.

Dyktekniken

Barnmorskan Cayenne Ekjordh har formulerat ett förhållningssätt under förlossningsarbetet som hon kallar “att dyka” under värken. Så här går det till och kom ihåg att öva under graviditeten:

I tillit till att din kropp vet hur ett barn ska födas, lämnar du över till kroppen och koncentrerar dig helt på avspänning. Så fort du anar att en värk är på gång, “På sekund noll” som Cayenne säger, släpper du ner axlarna, släpper ner käken och sjuuuunker ner i värken. Dyk ner i värken. Möt den, undersök den, medan du blir allt mer avspänd ju mer den tar i. Fråga dig: “Hur känns det? Var känns det?” Följ med i hur värken släpper och när värken är helt slut: STANNA KVAR i tröttheten som kommer efter värken. (Trötthet = oxytocinpåslag = bra värkarbete). “Det är kroppen – inte knoppen” som föder fram barnet, säger Cayenne.

När nästa värk kommer: på sekund noll!släpp ner axlarna, hakan faller ner mot bröstet, gå med värken ner… sjunk tung, tung ner mot underlaget. Möt kraften du känner, undersök den… Och stanna kvar i tröttheten… och sen går du ner i nästa värk… och nästa…

Din kropp vet hur den ska andas och vill du ha vägledning, kan du tänka på att andas in ”tyst/ljudlöst” och när du andas ut kan det höras.

Cayenne har formulerat hur hon ger stöd under krystningsfasen och på det här viset är det väldigt sällan hon ser djupa bristningar. Hon förklarar att man kan jämföra utdrivningsskedet (krystningen) med orgasm:

”Ju längre du håller emot, desto mer överlämnar du till kroppen och desto bättre blir det.” Hon uppmanar till att hålla emot så länge du kan och när du kommer till ”tusen nålar” (huvudet står med sitt bredaste omfång i slidöppningen) bör du absolut inte trycka på för då ökar risken för bristningar men det här ska din partner eller din barnmorska ta ansvar för, eftersom ”du inte ska ha någon hjärna” när du föder. Cayenne fortsätter: ”Det är barnmorskans/partnerns ansvar att hindra dig från att krysta just där, utan påminner dig om att flåsa istället. Beroende på hur just Du är, flåsar du på ditt vis, utifrån Din personlighet.”

När du använder dig av dyktekniken innebär det mest att sitta bekvämt och inte så mycket att gå runt och vara i olika ställningar.

Psykoprofylax

Den här metoden som din mamma förmodligen använde när du föddes, går ut på att andningen anpassas till värkarnas intensitet. Värken börjar med en djupandning och ju mer värken tar i, desto snabbare och ytligare blir andningen. Samtidigt slappnar man av i muskulaturen, allt mer ju mer värken tar i. Som värken avtar i intensitet, anpassas andningen som blir lugnare och djupare.

Sättet du anpassar din andning kallas “spiralandning” och ger dig stöd i att hantera värkarna så du inte håller andan eller hyperventilerar. Läs mer om “Signekursen” här där du också får fina exempel på hur du kan öva avslappning mot beröring som förberedelse inför födseln: http://www.gotland.se/19276

Visualisering

Till din hjälp att slappna av kan du använda visualisering (själv eller med stöd av partnern) genom att föreställa dig hur barnet kommer allt närmare framfödandet, hur avslappnat underlivet känns, “nu är det en värk mindre kvar”. Varje värk är som en knut på ett rep – under värken knyts den upp och återkommer aldrig. Eller som pärlor på ett snöre, moln på en himmel – de finns där just då och återkommer aldrig… Att föreställa sig sin kropp och sitt underliv så avslappnat, som glass som smälter i solsken och bara flyter ut över underlaget. Eller en riktigt mogen Camembertost… Fundera på vilka egna inre bilder som kan vara till din hjälp.

En del personer har lätt att visualisera, för andra kan det vara svårt. Det finns en metod för alla, experimentera för att se vad som är lättast för dig.

Ljud som smärtlindring

Att lättare slappna av till ljud är väl dokumenterat: musik, en monoton röst, det enformiga klicket från någon som sitter bredvid och stickar, tickandet från klockan. Enformiga ljud som stödjer de delar av hjärnan som är aktiva under födseln…

Stödpersonerna kan med fördel använda sig av en djup, lugn röst och gärna upprepa liknande fraser igen och igen: ”juuuuust så, du gör det så braaaaa, tuuuuung i kroppen, tuuuung… å, här kommer nästa värk och det går så fint, juuuuust det, braaaaa… tuuung, juuuust så…” För en del kan det vara en enorm hjälp att höra en monoton stämma upprepa detta under värk efter värk, en hjälp att vara kvar i djup avslappning.  

Musik som smärtlindring används på en del håll efter kirurgiska operationer, under tandläkarbesök mm. Här har vi dokumenterad effekt. Det kan vara värdefullt för dig att göra spellistor inför födseln. Vilken musik hjälper dig att slappna av? Vilken musik ger dig energi när du känner dig trött och kanske uppgiven? Förbered olika typer av musik, öva avspänning till din musik innan födseln om du har möjlighet.

Lukt: Aromaterapi

En del slappnar lättast av när de känner välbekanta lukter (eller med hjälp av aromaterapi). Personalen på sjukhuset brukar inte tillhandahålla eteriska oljor, men det står dig fritt att ta med. En genomgång av studier om aromaterapi som smärtlindring gjordes 2011. Man såg ingen skillnad i gruppen som använde aromaterapi jämfört med dem som inte använde det. Författarnas slutsats var att mer forskning behövs.

Känseln

För en del är det via känseln som det är lättast att bli smärtlindrad och slappna av. Medan en del blir väldigt distraherade och irriterade av beröring under värk, är det helt nödvändigt för andra att kunna känna någon annans händer/kropp mot sin, för att kunna slappna av.

För dig som är stödperson: Om din beröring blir ”bortviftad” är det inte säkert att den som föder ogillar all beröring under hela förlossningsarbetet. Erbjud beröring igen vid ett senare tillfälle. Då är det kanske helt rätt! Om personalens beröring uppskattas mer än din beröring, bara acceptera det. Passa på att känna efter vilka behov du själv har just då :-) Kanske dags att äta lite?

För många är det en kombination med stimulering av olika sinnen. Öva och pröva innan du ska föda vad som får just dig att lättast slappna av.

Olika typer av tryck som smärtlindring

Tryck över höfterna
Ju mer barnet färdas nedåt genom bäckenet, desto mer utvidgas bäckenet. Det spänner och barnets huvud  trycker från insidan mot bäckenets sidor. Det kan kännas avlastande och smärtlindrande med ett mottryck. Att få tryck på höfterna/höftkammarna under värkarbete kan vidga utgången av bäckenet och brukar upplevas väldigt skönt och smärtlindrande av kvinnan.  Låt kvinnan tala om var det känns bäst: uppe över höftkammarna eller längre ner. Hon vet hur hårt du ska ta i (förmodligen väldigt hårt).

Till dig som ska utöva tryck – ändra dina händers position litegrann för att se var det optimala stället är. Tänk på att du ska hålla på flera värkar. Din arbetsställning är viktig! Du behöver inte ha ont bara för att den du hjälper har ont! Det går bra att tänka på sig själv när man är supportperson. Ju bättre du mår, desto mer kan du ge av stöd.

Stå/sitt nära. Du har mer kraft om du kan arbeta med böjda armar än med raka.

Tryck nedanför knäna
Detta brukar upplevas som mycket skönt och smärtavlastande för den som har ont i ryggen under värkarna.

Om du sitter bekvämt i en fåtölj, soffa eller låg stol (så fotsulorna kan vila platt mot underlaget, då är det lättast att slappna av i underlivet) kan din stödperson sitta på knä framför dig på golvet och under värk trycka mot översta delen av underbenen, strax under eller på knät. Det blir ett mottryck som lindrar den tryckkänsla som barnets huvud ger från insidan. Mellan värkarna: släpp trycket på knäna (och passa på att vila bägge två).

Du som tar emot tryck på dina knän: ge instruktioner utifrån vad som känns mest optimalt för dig. Lite högre upp? Lite längre ner?

Du som ger tryck:

För att undvika olyckor – se till att stolen står med ryggstödet mot väggen.

Har du tillgång till yogamatta eller annat som gör att du inte glider iväg när du ger tryck?
Tänk på din nacke. När du trycker, titta ner i golvet. Använd hellre din kroppstyngd än muskelkraft. Lägg på trycket mjuuuuuukt när värken börjar, tryck med tyngd och kraft och lita på att föderskan talar om när det är för hårt (eller för löst).

När värken avtar kan du långsamt släppa efter på ditt tryck. Vila bägge två i värkpaus…

Finns en fåtölj/stol på förlossningsrummet, så använd gärna den. Du sitter bekvämt. Tänk på att stolsryggen ska vara mot en vägg så stolen inte välter.

Samma princip kan användas om kvinnan halvsitter i sängen en stund. Sängen kan göras om till “kortbädd” (på sjukhus). Du som ska få tryck, sitter med uppdragna knän, fötterna i madrassen. Du som ska ge tryck, kan stå vid fotändan. Placera dina handflator på/nedanför knäna och luta dig framåt. Sängen höjs/sänks till lagom höjd för att du ska ha så optimal arbetsställning som möjligt.

När kvinnan står på knä framåtlutad mot t ex en stol eller sin sittande partners knä, uppstår på liknande vis ett tryck på knäna och det i sig kan upplevas smärtlindrande.

Tryck/massage över korsryggen
En del kvinnor uppskattar i ett visst skede av förlossningsarbetet, att få tryck över korsryggen. Eller bara massage!

Det kan kännas skönt för kvinnan som då står på alla fyra, eller på knä framåtlutad över t ex en pilatesboll, en pall eller mot en stol.

Att sitta “bak-och-fram” på en stol (med ryggstödet mot magen och stödpersonen bakom som då lätt kommer åt ryggen) kan vara en bekväm ställning. Lägg en kudde över ryggstödet så det känns bekvämt. Stödperson masserar eller trycker med sina händer över korsbenet. Det är du som föderska som bestämmer om detta känns bra eller ej och hur hårt tryck som i så fall ska ges. (jämför med rebozo nedan). Det här är också en ställning där det är lätt för stödpersonen att komma åt om du önskar akupressur över korsbenet.

Vatten som smärtlindring

När kroppen omsluts av vatten frigörs oxytocin lättare och de flesta upplever vatten som en bra smärtlindrare. Det går lätt att röra sig i badkaret och det kan vara avkopplande med vatten strilande utmed korsryggen eller nedre delen av buken.

Bad kan vara väldigt skönt hemma innan det är dags att åka in, men också på sjukhus. (Födelsehuset hyr ut förlossningspooler att använda hemma eller på sjukhus – tala med förlossningsavdelningen innan1)

Forskning visar att de som använder vatten som smärtlindring upplever mindre smärta än de som inte använder vatten. Dessutom önskar kvinnor som testat badet, ryggbedövning i mindre utsträckning.

Vattnet gör att det är lätt att röra sig. När vattnet sveper fram och tillbaka över kroppen, stimuleras hela huden som vid massage. Detta ökar oxytocinproduktionen.

Testa gärna att vara i badet en stund och se hur det kan hjälpa dig!

Om temperaturen i badkaret är mer än 37,5° är det möjligt att mamman får förhöjd kroppstemperatur och att barnet får en snabbare hjärtfrekvens. Det är en normal reaktion på varmt vatten och inte farligt i sig. Men: dessa tecken liknar dem som tyder på att en infektion är under uppseglande. Då kan personal föreslå att badet avbryts för att för säkerhets skull köra en s.k. CTG-kurva. Ibland erbjuds antibiotika för säkerhets skull. Tänk därför på att inte använda för hett vatten.

Det går bra att använda vatten som smärtlindring och avslappning under en stund, kanske vara ur badet en stund och sedan gå ner i badet igen.

På många kliniker går det bra att kombinera bad med lustgas samtidigt.

VARNING till stödperson: Lämna aldrig en kvinna ensam i badet under värkarbete.

Om att föda fram barnet i vatten – se särskilt kapitel.

Lindring med hjälp av tygstycke/sjal/rebozo

Tekniken att använda sk rebozo kommer från Mexiko, men att använda tyg som hjälpmedel under födseln är känd från fler håll. Med hjälp av rörelser och stöd med tygstycket kan det bli lättare att slappna av, öka känslan av trygghet och lindra smärta. Rörelserna kan underlätta barnets rotationer genom bäckenet och underlätta krystningen.

Lär dig gärna mer om rebozotekniker här https://rebozo.nl/.

Stödpersonen kan underlätta för dig genom att ge stöd åt den tunga magen. Plötsligt känns det lättare i ryggen, även när det inte är förlossningsarbete på gång. Det kan upplevas väldigt skönt och avlastande med ett sådant “maglyft” under värk, och så kan “lyftet” släppa lite mellan värkarna.

För dig som stödperson, tänk ergonomiskt. Hur kan DU hålla för att inte bli för trött i DINA armar?

Ett annat sätt att hålla upp en mage, vilket kan kännas mycket avslappnande och avlastande för ryggen, är när om du står på alla fyra eller framåtlutad över stol/soffa etc. Tygstycket ska omsluta hela magen. Stödpersonen lyfter under värk. Brukar upplevas mycket skönt både under graviditet och värkarbete.

Alla tekniker som visas här kan självklart också användas i sjukhusmiljö:

Du kan stå kvar i samma position och få ett tryck över korsryggen som ges med hjälp av sjalen. Brukar upplevas mycket skönt.

Om tyget omsluter hela rumpan, fortfarande med dig i samma position, kan tryck och lätta skakningar ges. Rörelserna kan hjälpa barnet att rotera ner och kan få mamman att slappna av.

Lutad mot vägg med skulderbladen och med lätt böjda ben, avslappnad i underkroppen, kan det kännas väldigt skönt att få skakningar/vickningar av höfterna. Långsamma/snabbare. Det kan bli en mer “omslutande” upplevelse om du som håller i sjalen, korsar den. Vira gärna sjalen några varv runt dina händer. Använd dig av din egen tyngd som kraft. Det här är en rörelse som många kvinnor uppskattar och som du kan hjälpa med, helt ansträngningslöst.

En liknande massage med hjälp av sjal men sittandes på stol, kan vara väldigt skönt för vem som helst. Kanske fungerar det väldigt bra för just dig i tidigt öppningsskede om det är en lång latensfas. Vilsamt!

Massage

En kvinna kan tycka att massage är underbart för att plötsligt inte alls gilla det. Eller tvärtom. Plötsligt kan det kännas väldigt bra. Erbjud henne beröring och var följsam till hennes önskemål och behov. En födande ska behandlas som en riktigt bortskämd drottning. Hon har all rätt att få ovillkorlig kärlek och precis allt vad hon behöver och önskar sig. Behandla henne med respekt. Beröring som ges på ett vis som kvinnan accepterar och tycker om, ökar hennes oxytocinproduktion.

Massage kan ges som lätta strykningar, t ex över ländryggen och korsryggen. Lite hårdare strykningar utmed ryggraden eller ges som tryckvågsmassage. Just tryckvågsmassage ges t ex genom att hålla om runt överarmarna en liten stund, kanske fem sekunder, sedan stryker du med dina händer en bit nedför armarna och stannar upp – håller – stryker ytterligare en bit – stannar upp, håller – stryker ner till händerna och avslutar med att trycka försiktigt runt fingertopparna.

Tryckvågsmassage kan ges på samma vis med start genom att hålla runt höfterna, stryka ner en bit på utsidan av låren, stanna upp och hålla, stryka ner mot knäna, stanna upp och håll, stryk halvvägs ner på utsidan av underbenen, stanna upp och håll, stryk ner till fötterna och avsluta med att trycka försiktigt runt tårna.

Till dig som ska ge massage/beröring:

Våga vara lekfull och intuitiv i dina strykningar, det som faller dig in. Sträva efter ansträngningslöshet så du orkar i flera timmar om det behövs. Var rädd om dina handleder, använd växelvis handrygg och handflata.

Akupressur

Att trycka över specifika punkter på kroppen i syfte att lindra smärta eller illamående, stärka sammandragningarna, öka avspänning mm har beskrivits utförligt av Debra Betts, en disputerad sjuksköterska från Nya Zeeland. Hon beskriver hur mycket lättare det är att ge akupressur än akupunktur. Alla kan ge akupressur. De flesta födande uppskattar detta. Allra bäst effekt har behandlingen om paret tränat tillsammans innan födseln. En mycket instruktiv DVD kan laddas hem från hennes hemsida. Här finns mängder av tips och instruktioner kring hur olika triggerpunkter på kroppen kan stimuleras. Läs mer på: https://acupuncture.rhizome.net.nz/

Akupunktur

På 1990-talet var man frikostig inom landstinget med att utbilda barnmorskor i akupunktur för att kunna underlätta för dem som önskade akupunktur under förlossningen. Idag är det inte lika många barnmorskor som har denna kunskap. Men det brukar vara någon på varje arbetspass som har erfarenhet av att sätta akupunkurnålar. Tveka inte att fråga efter det om du vill prova!

Med hjälp av akupunktur på rätt punkter kan energin, chi, flöda enligt kinesisk medicin.

Akupunktur kan ges som avslappning och smärtlindring både tidigt i latensfasen samt under och efter förlossningen. Till exempel för att förstärka värkarbetet, minska illamående, hjälpa moderkakan att lossa, lindra eftervärkar samt hjälpa till vid mjölkstockning. Akupunktur har inga biverkningar och kan i regel användas av alla.

Sterilvatteninjektioner (“kvaddlar”)

Injektioner med sterilt vatten eller saltvatten (samma salthalt som tårar) under huden på strategiska punkter upplevs av många som smärtlindrande. Det är den så kallade Portteorin som eftersträvas och som (man trott) hämmar smärtimpulser att nå hjärnan.

Läs mer här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Portteori

Trots att metoden är ifrågasatt, upplevs den ändå lindrande av många födande kvinnor. Vill du testa under värkarbete om det skulle kunna hjälpa just dig så är detta något alla barnmorskor kan bistå med. Negativ biverkan av metoden är att det under en kort stund brukar göra ont. Smärtupplevelser varierar mellan människor. En del upplever ingen smärta, andra upplever smärta liknande bistick.

Genom fastklistrade, elektriskt ledande plattor på ryggen (och ev buken) leds en svag ström som den födande kvinnan själv kan reglera intensiteten på. En del föderskor upplever en god smärtlindring av detta. TENS används både under öppningsskedet och vid eftervärkar. Bäst effekt tycks TENS ha för dem som tränat att använda den innan förlossningen startat.

TENS är inte farligt för kvinnan eller barnet, men kan inte användas på skadad hud, i vatten, direkt över ryggraden eller till dem som använder pacemaker.

Vetevärmare/varmvattensflaska

Att hålla något varmt mot ryggen eller nedre delen av buken, upplever många som väldigt skönt. Det kan vara fuktiga handdukar värmda i mikron (Obs – brandrisk här om inte mikron är ordentligt ren), eller torra handdukar som ligger på galler i ugnen med en skål med vatten på botten. Värme 70 grader. En vetekudde syr du lätt själv och fyller på med hela vetekärnor. Värm i mikron under ett par minuter och låt ett vattenglas vara med i mikron för att öka fuktigheten. Var uppmärksam på att det inte blir för varmt! Risk för brännskador! I synnerhet tillsammans med ryggbedövning (epiduralblockad).